RING OSS 0223-200 49

Anno 1916

Vid torget i Norberg

Utflyktsmål

Här kommer några förslag på utflyktsmål i närheten av Norberg

Köp med fika eller lunch från Elsas och ta en tur till dessa sevärdheter!

Vi erbjuder möjlighet att handla utanför om du inte vill gå in i lokalen. Plinga i klockan eller knacka på fönstret till vänster om ytterdörren så hjälper vi dig där. Det går även bra att innan ringa i förväg och boka sin beställning på telefon 0223-20049.

Hälleskogsbrännan (Norberg)

I naturreservatet Hälleskogsbrännan kan du följa den spännande förändringen i naturen som kommer att pågå många år fram i tiden. Hälleskogsbrännan är värt ett besök året om.

(Foto www.birgittatrollhag.se)

Blå grottan (Norberg)

Det som nu kallas för Blå grottan har en gång i tiden varit en transportingång till botten av Granrotsgruvan. Namnet kommer från den blåa, skimrande färgen som avspeglas i vattnet. Gör ett besök och se med egna ögon.

(Foto www.stevesblogg.se)

Engelsbergs bruk (Ängelsberg)

Engelsbergs bruk räknas som ett av världens främsta industriminnen och finns sedan år 1993 på UNESCO:s världsarvslista – med motiveringen att Engelsberg är ett utmärkt exempel på en betydande europeisk industri med bevarade byggnader så som som hytta, smedja, kontor och arbetarbostäder från 1600- till 1800-talet.

(Foto www.birgittatrollhag.se)

Skulpturparken i Ängelsberg (Ängelsberg)

Skulpturparken i Ängelsberg har funnits sedan 2003 och blivit ett eftersökt utflyktsmål i norra Västmanland. Samtidskonst visas mitt i ett historiskt område och varje år har parken ett nytt tema.

(Foto www.skulpturparken.se)

Nya Lapphyttan (Norberg)

Bergslagens medeltidsmuseum invigdes år 2012 och består av Nya Lapphyttan med besökscentrum och Karlbergsparken. Museet är beläget i Norberg. Nya Lapphyttan är en återskapad kopia av den tidiga medeltida masugnen Lapphyttan som grävdes ur på 1980-talet. Anläggningen är komplett som en liten bergsmansby.

(Foto: www.norberg.se)

Gnien (Surahammar)

Gnien är en av länets finaste fågelsjöar och ett populärt utflyktsmål. Från fågeltornet får du bra utsikt över vattnet och strandängarna. Du kan se många olika fågelarter här under hela året, men missa inte det mäktiga skådespelet när sångsvanarna flyttar på våren och hösten!

(Foto www.lansstyrelsen.se)

Klackberg (Norberg)

Ett område fyllt med spåren från ett flera hundra år gammalt bergsbruk, omgivet av vacker natur. Följ någon av de slingrande stigarna och trapporna eller promenera i en tunnel rakt genom berget. På en del ställen finns djupa gruvhål att titta ner i och på andra ställen finns fina utsiktsplatser.

(Foto www.lansstyrelsen.se)

Bråfors bergsmansby (Norberg)

Bråfors är en av landets äldsta bergsmansbyar. I hyttan tillverkades järn och på gården bedrevs jordbruk för att försörja både människor och djur med mat. Arkeologiska undersökningar visar att järntillverkningen började redan på 1200-talet. Sista gången hyttan användes var år 1902.

(Foto www.lansstyrelsen.se)

Brudslöjan (Fagersta, naturreservatet Kråksten)

Smältvatten fyller vattenfallet Brudslöjan i naturreservatet Kråksten. Brudslöjan, med sina fem meter i fallhöjd, är Västmanlands högsta vattenfall. I reservatet finns stigar som går genom gammal bergslagsskog och naturen passar bra för vandring året om, om snön inte är för djup. Störst flöde har den på vårkanten.

(Foto www.lansstyrelsen.se)

Malingarna (Ludvika)

Reservatet är välbesökt av resenärer längs riksväg 66. Området är attraktivt för bad och friluftsliv. Här finns det fina uddar, vikar och öar. Från strandklipporna kan du sitta och lyssna på storlomen eller studera de vackra blommorna mosippa, Kung Karls spira och fjällnejlika som växer på stränderna.Reservatet är beläget längs riksväg 66 mellan Nyhammar och Björbo cirka 30 km norr om Ludvika. 

(Foto www.lansstyrelsen.se)

Hässle natureservat (Hedemora)

De stora hasselbestånden i Hässlens naturreservat är ett av Sveriges nordligaste. Den sällsynta nötkråkan är beroende av hasselnötter och har en större koloni här. Vid Hässlen finns en enkel grillplats med bänkbord. Ved finns vid ladan intill. Vatten kan tas från en brunn. Genom reservatet löper den 16 km långa Reservatsleden som knyter ihop Hässlen med naturreservaten Realsbo hage, Pålsbenning och Blåberget.

(Foto www.lansstyrelsen.se)

Högfors bruk (Norbergs kommun)

Högfors bruk var ett järnbruk i Karbennings socken i Norbergs kommun i Västmanland, omkring sju kilometer söder om Norberg. Driften upphörde 1953 och området räknas idag till Sveriges yngsta järnbruksruiner. Bruksområdet är en del av Ekomuseum Bergslagen.

(Foto www.ekomuseum.se)

Oljeön (Ängelsberg)

I Ängelsberg hittar du Oljeön och världens äldsta bevarade oljeraffinaderi. En unik plats med mycket att berätta! Här känns det som att åka tillbaka i tiden!

(Foto www.ekomuseum.se)

Friluftsguiden Naturkartan

Naturkartan är din digitala besöksguide till besöksvärda natur- och kulturområden. Naturkartan finns både som webbsida och som app till smarta telefoner. Här hittar du bland annat bilder och kartor över besöksvärda områden. Du kan se var du kan ta dig fram med rullstol eller barnvagn och var det finns rastplatser. Det finns också en kalender med aktiviteter i länets natur och kultur.

Ladda ner appen Naturkartan gratis från AppStore eller GooglePlay.

(Foto www.lansstyrelsen.se)