ELSAS HISTORIK

Att tillverka och till saluhålla tårtor, pastejer och bakelser”, nämns i den första kungliga förordningen av 1834 års lag som tillåten verksamhet för välfrejdade kvinnor. Det tog Elsa Anderson fasta på, och första dagskassan den 7 maj 1916 var på 75 kronor och 22 öre.

 

Elsa Anderson föddes den 2 augusti 1884 på en lantgård i Gubbetorp belägen i Hagebyhöga Församling utanför Vadstena. Som ung sökte hon sig till en släkting som hade konditori i Örebro och där fick hon arbete och utbildade sig till konditor. Elsas föräldrar besökte ibland goda vänner i Norberg och när hon en gång följde med, så mötte hon sin blivande make handlaren Emil Bergvall.

 

Elsa flyttade så småningom till Norberg och arbetade ett tag som husmor på dåvarande lasarettet, men ville naturligtvis utöva sitt egentliga yrke som konditor. Elsa och Emil hittade  en lämplig lokal vid norra delen av torget och hon döpte  konditoriet  i sitt flicknamn.

 

1919 inköptes fastigheten Tinget 3, konditoriets nuvarande lokaler, och verksamheten överflyttades dit. Fastigheten var centralt belägen i korsningen av vägarna till Avesta, Hedemora, Sala, Fagersta/Västanfors och Västerås. Norberg var ju då huvudort i Norra Bergslagen med full fart i alla gruvor, så platsen var väl vald.

 

Huset på fastigheten blev på mitten av 1800 talet hitflyttat (!) till nuvarande plats från Salbohed i Västerfärnebo socken, där det hade tjänstgjort som ”kaptensboställe” sedan 1700 talet. Det flyttades hit av handlaren och gästgivaren H.J. Byhlin som hade affär i ett numera rivet hus, beläget vid gamla marknadstorget väster. Under en senare ägare, F.O. Lethenström, var det ett gästgiveri med sk. skjutsstationsskyldigheter. På 1880 talet gjordes en tillbyggnad där våra tillverkningslokaler nu ligger. Övervåningen bestod då av ett enda stort rum som användes för fester och dylikt.

 

Tyvärr blev gruvnäringen mindre och mindre lönsam och de sista gruvorna stängdes på -70talet. Liksom på alla andra orter, så drogs även riksvägen utanför tätorten Norberg, vilket kanske direkt halverade kundunderlaget för konditoriet. Även Norbergs lasarett flyttades till Fagersta och slutligen försvann de sista arbetstillfällena med järnhanteringen i och med att driften i Spännarhyttan avslutades 1980. Norberg blev nu en ”mindre” ort och vår verksamhet gick på sparlåga många år.

 

Vändningen kom sig av ett nyvaknat intresse från människor för det gamla och genuina. Ett rivningsfrosseri frodades ju på många orter under -50 och -60 talet. Torg präglade av människors behov under århundraden var plötsligt helt borta. Allt ”gammalt och krokigt” skulle ersättas med fyrkantiga lådor i funkisstil. Elsa Andersons Konditori blev dock intakt, trots välmenta råd från auktoriteter i byn om att”riva det gamla rasket och bygga ett nytt modernt”. Elsas son Gunnar Bergvall och hans hustru Eva som drev rörelsen från Elsa Andersons död den 4 febr 1937 till början på 1980talet, hade för den tiden en ovanlig känsla för det genuina och de lyckades bevara hela verksamheten och miljön intakt.

 

Elsa Andersons Konditori har tilldelats diplom från Gastronomiska Akademin, med motiveringen: ”För vidmakthållande med stor charm av svensk konditoritradition. ”Diplomet utdelades av Akademins Jan-Öjvind Swahn den 7 februari 1998.

 

Alla bakverk vi säljer kommer från eget bageri och några recept från Elsas tid använder vi fortfarande. Tangotårtan, som är med på en av bilderna, är ett av dem. Att hon döpte tårtan till ”Tangotårta”  berodde kanske på att dansen Tango blev populär i vårt land på 1920-talet. Vi bjuder på receptet här nedan!

 

Konditoriet utsattes för en anlagd mordbrand den 21 augusti 2015 och brann ned till grunden.

 

Efter många och långa diskussioner med försäkringsbolaget om en rimlig ersättning och budget för bygget kunde återuppbyggnaden av Nya Elsas äntligen starta den 2 september 2016.

 

Tusentals fantastiska och engagerade människor har gått samman i föreningen Elsas Vänner för att stötta och samla in de pengar som fattas för att göra det möjligt att bygga upp konditoriet igen med en atmosfär som  Elsas gäster förväntar sig och känner igen.

 

Invigningen av nya Elsas kommer att ske i samband med 101-årsdagen den 7 maj 2017.

 

TANGOTÅRTA

Ingredienser:

500 g mandelmassa

3 ovispade äggvitor

2 dl vanilj eller marsankräm

ca 4 dl vispgrädde

1 burk ananas (ca 450 g)

 

Till garneringen:

1.5 msk florsocker, 1 msk vatten

vispgrädde, ananasskivor, röda cocktailbär

 

 

Grovriv mandelmassan och blanda den med äggvitorna till bredbar konsistens. Markera på bakplåtspapper 2 runda bottnar med ca 26 cm diameter. Bred ut smeten på papperet. Grädda i ca 200 graders värme tills de blivit svagt gulbruna.

Lossa dem när de kallnat.

 

Bred ut vaniljkrämen på den understa botten. Låt ananasskivorna rinna av. Finhacka ca 4 av dem och blanda med nyvispad grädde. Vill du använda grädde till garnering så ta undan den först. Bred ut ananasgrädden ovanpå vaniljkrämen och lägg på botten nr 2.

 

Gör glasyr av florsockret och vattnet och

bred ut den ovanpå. Dekorera sedan med

resterande ananasskivorna i bitar, bär och grädde.

(Om tårtan får stå ett dygn i kylen så blir den

bara saftigare)

 

LYCKA TILL!

ÖPPETTIDER

Måndag-fredag   9-18

Lördagar, söndagar och helger   10-18

 

Midsommarafton och nyårsafton   10-14

Julafton, juldagen och nyårsdagen stängt

ADRESS

Elsa Andersons Konditori

Fagerstavägen 1, Norberg

Tel. 0223-200 49

Copyright © www.elsaskondis.se 2017